Spolu s válkou na Ukrajině narůstají obavy, jestli výpadek tamní zemědělské produkce nezasáhne do jídelníčků Evropanů. Podle Josefa Soukupa, děkana Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů České zemědělské univerzity v Praze, stravování nejspíš opravdu čekají změny.
Na začátku ruské invaze se mluvilo o tom, že úroda na Ukrajině bude malá, že budou chybět potraviny. Jak to vypadá teď?
Jeden z našich absolventů provozuje na Ukrajině zemědělský podnik. V počátku válečného konfliktu mě ubezpečoval, že střední a západní část Ukrajiny nebude tolik zasažená, nicméně, že očekávají výnosový propad, neboť nebudou například hnojiva nebo že se nezvládnou některé práce včas. V současné době přibyly ještě transportní komplikace. A nejspíš budou chybět i pracovníci, přestože vláda prý zemědělce zatím na frontu neposílá. Odhaduje, že produkce bude nižší o 25 až 30 procent, a to především u jarních plodin jako slunečnice, kukuřice a sója. Takže se to asi nebude tolik týkat pšenice, ale chybět bude například slunečnicový olej, jehož je Ukrajina velkým světovým exportérem, což žene nahoru ceny všech olejů.
Celý článek na: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/josef-soukup-kvalita-potravin-valka-dovoz-jidlo-ceny.A220725_164753_domaci_albe?zdroj=domaci_hp