Tepelné zahušťování nitrifikovaného fugátu: technologie řešící problémy se skladováním a transportem fermentačního zbytku

Kategorie
Přírodní zdroje
Klíčová slova
digestate, liquid phase of digestate, thermal thickening, volume reduction, nitrogen losses
Katedra
Autoři
Václav Brant, Karel Krofta, Milan Kroulík, Pavel Procházka, Petr Zábranský, Jan Vopravil, David Kabelka, Josef Ježek
ISBN/kód
978-80-213-3155-6
Rok
2021

 

Metodika byla vypracována v rámci řešení projektu: NAZV: QK1710176
Cílem předkládané metodiky je seznámit provozovatele zemědělských bioplynových stanic, příslušné orgány státní správy a další zájemce s možností využití tepelného zahuštění jako postupu zpracování kapalné frakce fermentačního zbytku (tzv. fugátu) podrobeného v rámci jeho předúpravy biologické nitrifikaci. Budou nastíněny benefity spojené s aplikací této metody s hlavním důrazem na výhody tepelného zahušťování nitrifikovaného fugátu ve srovnání s tepelným zahušťováním surového fugátu, tedy fugátu, který před tepelným zahuštěním nebyl podroben nitrifikaci. Zmíněny budou i výhody postupu zpracování fugátu v soustavě nitrifikace/tepelné zahuštění ve srovnání s dalšími metodami přicházejícími v úvahu pro zpracování fugátu. Bude diskutován vliv různých faktorů na kvalitu produktů procesu, tedy tepelně zahuštěného nitrifikovaného fugátu a destilátu. Na základě výsledků laboratorních a poloprovozních testů budou definovány podmínky optimální z hlediska minimalizace transferu amoniakálního dusíku i jiných látek do destilátu. Nastíněno bude možné využití tepelně zahuštěného nitrifikovaného fugátu i destilátu.