Extrakce polyfenolů z pokrutin révy vinné

Kategorie
Zemědělství a biotechnologie, Zahradnictví
Klíčová slova
grapevine, seed, oil, winemaking residues, polyphenol
Katedra
Autoři
Ing. Radomíra Střalková, PhD., Ing. Tereza Mištová, Ing. Marie Kozáková, Doc. Ing. Alena Hejtmánková, CSc., Prof. Ing. Jaromír Lachman, CSc.
ISBN/kód
978-80-7427-160-1
Rok
2014

 

Metodika byla vypracována v rámci řešení projektu NAZV č. QI 111B107, interní číslo grantu 21120/1421/4281.
Cílem metodiky je případným zájemcům o výrobu vinného oleje lisováním za studena nabídnout i návaznou technologii na zpracování odpadních produktů a to pokrutin, které přesto, že se nacházejí na samotném konci technologického procesu zpracování vinných hroznů, mohou ještě obsahovat zbytkové množství biologicky aktivních látek dále využitelných ať již pro krmivářské tak i pro potravinářské účely. Tato metodika sice prezentuje postup a výsledky získané v pracovních podmínkách výzkumné laboratoře, ale na jejím základě lze v budoucnu rozpracovat i precizní metodiku pro konkrétní podmínky daného vinařství. V této podobě bude metodika sloužit nejen jako informační ale i studijní materiál pro všechny zájemce o extrakci polyfenolů z pokrutin révy vinné.